Home | News | About us | About the breed | Album | Links
Nelsons foreldre -mentalbeskrivning
(The text only in Nowegian)
Klikk på bildene for å se dem større / Click to enlarge the pictures

Takk til Hilde som stilte opp som fotograf under MHet
Lekelyst og sosiale momenterDette var den delen av MHet som Luke imponerte mest på. Han viste mye mer interesse og intensitet i hilsingen overfor fremmede mennesker og mye mer lekelyst enn det som er vanlig (gjennomsnittet) for korthårscollies. Gripelysten var upåklagelig! Luke ble også lenge borte hos avstandsfiguranten og oppfordret til videre lek.

Angel viste mer "klassisk" collie-mentalitet på disse momentene ved at hun ikke viste noe særlig gripelyst men var med på leken ved å bjeffe og hoppe med stor entusiasme fra figurant til eier og tilbake :-). Angel viste heller ingen reserverthet mot fremmede, men heller ingen stor entusiasme og livlighet som Luke gjorde.

Ingen av dem viste noen interesse etter å jage "lilla bytet" haren.

Overaskelsemomentene overallen og skramlet

Her viste Luke at han ikke er er spesielt tøff av seg. Reaksjonene hans ved overraskelse var ikke så store, men han brukte lang tid på å undersøke det skumle. Det bristet på nysgjerrigheten hans. Han avreagerte imidlertid greit og "la ikke på seg ubehag".

I disse momentene var Angel sterkere mentalt enn Luke. Hun var raskere frampå for å undersøke. Heller ikke Angel hadde problemer med avreageringen etterpå.

Spøkelsene

Luke viste veldig lite av noe som helst i dette momentet, han stod stort sett stille ved siden av eller bak mor :-). Han virket verken nervøs, redd eller sint. Skulle man dømme utifra kroppsspråket (ører, haleposisjon etc) virket han oppmerksom men rolig. Vanskelig å tolke om han var så berørt at han "trakk seg inn i seg selv" og ble passiv slik collies kan gjøre, eller om han rett og slett dreit i hele trusselen og overlot situasjonen til mor. Ingen skarphet/forsvarslyst å spore noe jeg synes er helt greit. Men også her mangler han nysgjerrighet og brukte tid på å gå fram til spøkelsene. Avreagerte gjorde han ihvertfall greit, han er jo veldig sosial og ble glad da han oppdaget at det bare var hyggelige mennesker under spøkelsesdrakten.

Angel viste heller ingen forsvarslyst og oppholdt seg stort sett rolig ved siden av mor. Hun viste igjen at hun var tøffere enn Luke og beveget seg nesten fram til spøkelset helt på egen hånd før hun snudde og tuslet tibake. Angel avreagerte også godt.

SkuddtestenBåde Luke og Angel viste ingen reaksjoner på skuddene. De lekte like godt som i lekemomentet på starten av MHet og viste med det at de ikke hadde "lagt på seg" noe ubehag i løpet av beskrivelsen.

Konklusjon:

Angel er en helt normal og grei representant for rasen. Minus: hun kunne hatt mer gripelyst. Pluss: Hun var totalt skuddfast med god avreagering.

Med sin store intensitet når det gjelder lekelyst (gripelyst) og den sosiale biten har Luke MYE å tilføre korthårsrasen. Kombinasjonen mye lekelyst/stor intensitet og null forsvarslyst/skarphet er også en unik og positiv kombinasjon da endel korthårs collies med mye "futt" dessverre kan vise mer "skærpa" enn det jeg personlig setter pris på. For meg er den perfekte korthårscollien full av intensitet og fart men samtidig fullstendig ikke-aggresiv og vennligheten selv mot både folk og fe. Luke i et nøtteskall :-) Minussiden med Luke er at han viser for lite nysgjerrighet og interesse for å undersøke det skumle. Nå var han jo gammel (8 år) da han gikk sin MH-beskrivelse så det er vanskelig å si hvor mye "streng dressur" og læring som kan ha påvirket resultatet her. "Den tøffeste gutten i klassen" er han nok uansett ikke :-)