Forsiden | Nytt | Om oss | Om rasen | Album | Linker
Visste du at...
...I dag er kun tre pelsfarger tillatt hos collien: Sobel, tricolour og blue merle. I rasens barndom var derimot alle farger tillatt. Den første rasestandarden, datert 1881, sier om pelsfarge at farge er "immaterial", altså uvesentlig. I gamle dager fantes collien i alle farger slik som det er med dagens border collie, fra helt hvite til forskjellige fargekombinasjoner. Rasestandarden ble revidert flere ganger, men først i standarden av 1910 nevnes at helhvite eller "setter-røde" collies ikke er ønskelig. Rasestandarden av 1950 sier at farge og tegninger er uvesentlig men at "nice showily marked dog" er å foretrekke. Først så sent som i den reviderte rasestandarden av 1969 står det at kun tre farger er anerkjente.
Kilde: www.collie.ch/english/standarde.html

Bildene ovenfor viser hvite collies fra rundt år 1900. Bildet til venstre viser den hvite collien "Squire". Han var en gave til prinsen av Wales (senere kong Edward). Hunden som er avbildet til høyre viser en av dronning Victorias egne hunder.
I USA og Canada er fargen "hvit" fortsatt en anerkjent og tillatt fargevariasjon hos collie. NB: Hvite collies som det er snakk om her er ikke albinoer eller et resultat av et letalt gen (slik som hvite valper født i parringer mellom to blue merle foreldre kan være). De har pigment og er helt normale og friske collies.
Border collie som sannsynligvis er bærer av hvit faktorHvor mye hvitt og hvor store hvite markeringer en collie blir født med styres av noe man kaller "white factor". For at en hvit valp skal se dagens lys må begge foreldre være bærere av "the white factor". Det finnes ingen 100% sikre måter å se om en collie bærer det "hvite genet" på (medmindre den selv er hvit eller får hvite avkom), men det finnes noen indisier. Et pålitelig tegn er at collien er hvit på innsiden av lårene, og gjerne at det hvite vandrer til utsiden av lårene, slik som på denne border collien.

I den amerikanske standarden er det strenge regler for hva som kan kalles en hvit collie. Kroppen skal være overveiende hvit; kun hodet får være farget med enkelte fargede flekker på kroppen.

Bildene over viser hvordan dagens amerikanske hvite collies kan se ut.