Forsiden | Nytt | Om oss | Om rasen | Album | Linker
Visste du at...
...Merle er teknisk sett ikke en farge. Det dominante merle-genet er et "dilution"-gen som betyr at genet bleker eller lysner hundens egentlige farge. Blekingen av fargen i pelsen er ikke jevnt fordelt men legger igjen flekker av ubleket farge spredt rundt på hundens kropp. En enkel oppsetning av merle-genet på en sort hund vil skape illusjonen av en blå-grå farge spettet med sorte flekker. Hundens farge er ikke blå selv om man populært kaller effekten "blue merle", hunden er i virkeligheten sort. Det ville derfor vært mer korrekt å kalle en slik hund "sort merle".

En dose av merle-genet på en sobel hund produserer en sobel merle farge. Man kan tydelig se tilstedeværelsen av det merle genet i den soble fargen når hunden er valp, men merle-genet maskeres ofte på en voksen hund selv om sobelfargen blir noe blassere.

Merle-genet influerer ikke bare pelsfargen men også pigmentet i øyets iris, så merle hunder kan ofte ha ett eller to blå øyne. Dette påvirker ikke synet, men siden blekingen skjer i en viss grad i øyets retina også så kan det ved øyelysing være vanskeligere å oppdage arvelige øyesykdommer. Enkelte kilder hevder at merle-genet i enkel oppsetting kan gi høyere forekomst av øyedefekten colobom.
Denne dobbel merle collien er blind. Bildet er hentet fra http://www.calcollierescue.orgMerle-genet i enkel oppsetting regnes ikke som skadelig. Dobbelt opp av genet er imidlertid en annen historie. En hund som er dobbel (homozygot) merle vil være overveiende hvit i pelsen, og kan være delvis eller helt d&slash;v og/eller blind og kan også lide av andre helseproblemer. Enkelte dobbel merle valper blir født helt uten øyne.

Dobbel merle valper kan bli født om man parrer to merle foreldre med hverandre. Statistisk sett vil 25% av valpene etter en slik kombinasjon få full, normal farge (f.eks sort/tricolour). 50% vil bli merle som sine foreldre, og 25% vil bli defekte hvite. Å parre en merle collie med en normal-farget collie (sobel eller tricolor) vil ikke produsere defekte hvite valper da merle-genet ikke vil bli doblet. Det man imidlertid skal være obs på ved parring mellom en merle og en sobel hund er at sobel merle avkom etter disse ikke igjen må parres med merle eller sobel merle hunder da merle-genet da kan dobles. I Norge blir alle soble og sobel merle valper etter en sobel/merle kombinasjon registrert med avlsforbud for å hindre at dette skal kunne skje. Avlssperren kan oppheves dersom valpene får kjent merle status (ved hjelp av en gentest).
Kilder:
Dog Coat Colour Genetics
Elementary Merle Genetics For Newcomers
Genmark DNA Technology