Home | News | About us | About the breed | Album | Links
Larsons familie
(Only in Norwegian)
Splash -en Kings Valley collie under redningshundtrening. Copyright RJ & Nik Rapelje Jeg og en venninne av meg, Hilde, har i over ett år drømt og planlagt å få inn vår egen amerikaner til Norge. Det er fordi vi mener at korthårscollien i Europa stadig er i behov av å øke genbredden i rasen, i tillegg til at amerikanske linjer kan bidra med noe positivt når det gjelder den mentale biten.

Vi har lenge hatt et godt øye til Kings Valley-kennelen i USA hvor de har produsert mange generasjoner med stødige collies med det klassiske, vennlige collie-gemyttet. Et ikke ubetydelig antall Kings Valley-collies av begge hårlag har opp gjennom tidene arbeidet som service-, hjelpe- og førerhunder. Collies fra Kings Valley-linjer har også gjort seg bemerket i aktiviteter som gjeting, agility og lydighet. Mange utstillingschampions har det også blitt, men det er uten betydning i denne sammenhengen.

Kings Valley Frequent Flyer 'Gavin' ligger to ganger i Larsons stamtavle. Photo Leslie Rappapport.I utgangspunktet var det meningen å vente til vi kom over et interessant kull hos Kings Valley, men så dukket det opp en kjekk liten kar hos Netiv HaAyit-kennelen i Israel, i en kombinasjon som er gjort en gang tidligere, hvorav tre av avkommene idag arbeider som spesialutdannede hjelpe- og servicehunder. Dessuten ble Larsons blå søster "Spot" godkjent servicehund bare ett år gammel for en autistisk ung mann i Australia. Det er også født et yngre kull etter samme kombinasjon hvor alle tre valper nå er godkjente servicehunder, for henholdsvis en kvinne med en psykisk diagnose, en ung autistisk gutt og den tredje for et barn med fysisk handicap. En bror av valpenes far er i tillegg utdannet som førerhund. Oppdretteren kan fortelle at Larsons mor Kings Valley After All "Freckle" ligger bakom nesten alle de beste arbeids/service-hundene som kommer fra hennes kennel. Vår absolutte favoritt dessuten, amerikanske Kings Valley Frequent Flyer "Gavin", ligger bakom denne kombinasjonen på begge sider i stamtavla.

Kennelnavnet Netiv HaAyit innehas av Myrna Shiboleth. Hun har eid og oppdrettet collies siden slutten av 60-tallet og er en anerkjent eksteriørdommmer i tillegg til at hun er en erfaren hundeinstruktør/lærer. Myrna må også ta hovedæren for at Israels nasjonalrase, canaanhunden, er en godkjent og livsdyktig rase idag. Hennes canaanhunder er eksportert til alle deler av verden. Myrna leverer både lang og korthårscollie-valper til opplæring som hjelpe- service- eller førerhunder i Israel. Larsons blå søster Spot ble godkjent hjelpehund for en autistisk gutt bare ett år gammel.