Forsiden | Nytt | Om oss | Album | Linker
Korthårscollie -noe for deg?
På utkikk etter...
-En middels stor hund?
-En hund som egner seg godt som familiehund, en god "allrounder"?
-En hund av gjeterhundtype; aktiv, glad og arbeidssom?
-En lett-trent og lettlært rase med "førermykt" gemytt?
-En utstillingsrase som ikke krever masse pelsstell og styr før den skal inn i ringen?
-En rase med et sunt eksteriør og riktig bygning?
-En rase som er regnet som frisk med få arvelige sykdommer?
-Kort og lettstelt, vedlikeholdsfri pels?
-En rase med tre forskjellige fargevarianter så du kan finne akkurat den "look'en" du liker best...
Tricolour. FIN S UCH BH TK2 Cinnaberry's Endless Melody. Foto: Kaarina Pesonen Blue merle. INT NORD EST BLR UCH Cinnaberry's Ice Flower Sobel. INT NORD S EST LTU RUS UCH NV-03 LTUV-05 Eversti Øverin Papan Waleriina
Fordeler og ulemper ved rasen
Korthårscollien er en ganske liten rase i Norge. Gjennomsnittlig blir det vel født ca. ett til to kull i året. På grunn av sin korte pels er nok ikke korthåren like billedskjønn som sin langhårede slektning, og derfor ikke like populær.

Korthårscolliens pels er nærmest vedlikeholdsfri. Men det betyr ikke at den ikke røyter. Pelsen består av stive dekkhår og myk underull, og en til to ganger i året må man regne med røyteperioder.

Korthårscollien regnes for å være livligere og mer aktiv enn langhårscollien (spesielt hannhundene sier noen kilder). Det er altså ikke bare pelstypen som skiller de to rasene, men også til en viss grad mentaliteten. Når det er sagt, er det naturligvis individuelle forskjeller også innen hårlagsvariantene, og man kan finne både gode og mindre bra individer blant begge hårlag. Så om man ønsker en trygg og mentalt stabil collie som i tillegg viser arbeidsglede og stå-på-humør så er det viktigere å sjekke linjer, foreldre og nære slektninger enn pelslengden.

Korthårscollien hører til gruppe 1, bruks -og gjeterhunder. Men for dem som ser etter et godt gjeterhundemne er nok ikke collien det riktige valget. Selv om denne rasen er en gjeterhund og stammer fra arbeidende gjeterhunder, har som regel ikke gjeteregenskapene blitt tatt hensyn til i moderne collie-avl. Det er derfor sjelden at en collie har det som skal til for å bli en god gjeterhund (sammenlignet med border collie og kelpie). Man kan sikkert finne litt gjeterinstinkt som kan videreutvikles hos noen individer, men ikke sats på collie hvis du har planer om gjeterhundprøver og pallplassering i norgesmesterskapet.

Selv om collien ikke lenger kan skilte med å være en arbeidende gjeterhund slik f.eks border collie kan, betyr ikke det at rasen ikke har beholdt gjeterhund-lynnet. Som flere andre gjeterhundraser kan collien ha lett for å bjeffe og mase/stresse. Collien har også litt vaktinstinkt på den måten at den varsler om det kommer fremmede til gårds. Men en collie skal ifølge standarden ikke være aggressiv eller nervøs. Det er ofte et definisjonsspørsmål hva dette betyr i praksis. Endel collies, inkludert korthårscollies, kan være litt for reserverte og forsiktige av natur. Her igjen er det viktig å velge valp fra foreldre som er trygge og sosiale.

Korthårscollien har også beholdt noe av arbeidsiveren og energien til sine gjetende forfedre, noe som kommer godt med i aktiviteter som lydighet, agility og bruksøvelser. Bare vær klar over at korthårscollien, som sin langhårede slektning, har et såkalt mykt gemytt. Det betyr at rasen ikke så godt takler hard behandling eller korreksjon. Man kommer desidert lengst ved hjelp av treningsmetoder som inkluderer minst mulig korrigering.

Helsemessig og eksteriørmessig regnes korthårscollien stort sett som en sunn og frisk rase. Som hos collieraser flest må valper og avlsdyr øyespeiles med tanke på arvelige øyesykdommer som følger med rasen (CEA, colobom etc.). I Norge er majoriteten av alle korthårscollie-valper som blir født enten cea-frie eller får diagnostisert svak grad av CEA, noe som ikke påvirker synet. Endel collies kan være sensitive mot ivermectin og relaterte medisiner. Sykdommer som epilepsi, kreft eller autoimmun sykdom og allergi kan forekomme. HD er så godt som ikke-eksisterende hos korthårscollien.
Som alle andre raser har også korthårscollien sine fordeler og ulemper. Det er en rase av gjeterhundtype med alt hva det innebærer. Det er viktig å være klar over mulige ulemper som nervøse tendenser etc., men også positive egenskaper som omgjengelighet og lettlærthet, er vel verd å ta med seg. For dem som liker og trives med raser av gjeterhundtype er korthårscollien et spennende alternativ. I land som Sverige og Finland hvor rasen er mer vanlig enn her på berget, er det ikke uvanlig med korthårscollier som f.eks er godkjente redningshunder eller tjenestehunder i militæret, eller som konkurrerer i rally-lydighet, lydighet, bruks og agility. Som en liten kuriositet kan nevnes at i land som Australia, USA m.fl. jobbes det med prosjekter for opplæring av hjelpehunder til alzheimer-pasienter, epileptikere, autistiske barn osv, der erfaringen er meget god med korthårscollie! Stadig flere korthårscollies blir også godkjent som besøks- eller terapi-hunder på sykehjem, skoler og i fengsler/andre institusjoner.

Hvis du synes rasen korthårscollie virker interessant og/eller lurer på mer, hører jeg gjerne fra deg! Send en e-post

En god korthårscollie er en god familiehund